Sabtu, 6 November 2010

Puding Roti dgn Sos Kastard



Ari ni ari sabtu, sepatutnye cuti memasak..Tapi tgk atas meja ada sebungkus roti High 5 x d buka lagi.. Tgk expired dah dekat sgt.. Klu nak pulun x smpat dah kot.. So jalan yg terbaik nak x nak terpaksalah saya buat sesuatu kat roti2 ni..Hihi..Dalam kepala xde lain dah terbayabg2 puding roti kegemaran hubby, adib & juga saye. Saya mmg suka puding roti ni tpi mesti ada sos kastardnye, klu x mmg x layan..Lagi pun x bnyak resipi yg boleh kita hasilkan dari roti ni. Kadang2 selain puding, lebih2 roti ni saya buat agar2 roti..sedap jgak..nnti saya kasi resipi ekk..Roti2 ni boleh jugak kita wat serbuk roti..Ohh lupa plak nak citer, masa saya asyik memasak puding ni terpandang nenas yg d beli 2 ari lepas buat cicah..Nak sambung xde selera sbb nenasnye tawar lesyo kata org Perak..so saye buat air nenas perisa ros.. segar anak tekak..so seperti biasa sape2 yg berminat dgn hidangan2 yg saye citerkan silalah salin resipi yg tersedia.. selamat menjamu selera..


Puding Roti


Bhn2nya:

1 bungkus roti paun( yg kecil )
1 liter susu segar
2 biji telor
1 sb esen vanilla
40g kismis hitam
3 sb butter/majerin
segenggam gula

Caranye:

roti2 d potong 4. Lenyek roti bagi padat.Susun dlm loyang yg dah d gris dgn butter.Selangkan susunan roti dgn kismis.Panaskan susu, suam jer dah cukup. Campurkan butter d dlm susu kacau smpai butter cair..Tuangkan susu ke dlm susunan roti tadi.. biar seketika smpai sume susu tadi meresap pada roti..Bila dah meresap tuang telor yg sudah d pukul sedikit dgn vanilla. Taburkankan segenggam gula d atas roti tadi.. Bakar dlm dulang yg berlapik air panas selama 40 minit dgn suhu 160c..gunakan api atas selama 5 minit utk meranggupkan permukaan roti. Angkat, biar sejuk baru d potong



Sos kastard


4 c susu segar
130g gula
4 sb tepung kastard
1 1/2 st esen vanilla

Masakkan sume bahan2 d atas api sehingga pekat. Potong roti, tuangkan sos kastard..Lepas 2 apa lagi ngap le..hihi



Air Nenas Bidor


1 biji nenas
1 st esen ros
2 liter air
gula secukupnye(ikut manis masing2)
1 helai daun pandan yg paling kecil
sedikit pewarna kuning (optional)

Nenas d buang kulit, & d potong dadu. Campurkan sume bahan2. Masak d atas api sehingga mendidih.. Dah sejuk bolehla d minum.. Letak air batu banyak2. segar anak tekak..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan