Sabtu, 6 November 2010

Butter Prawn


Minggu lepas ari apa ntah x ingat, x tau nak masak apa. Pening kepala klu pikir nak masak apa. Kadang2 naik jemu dgn menu yg lebih kurang jer..Belek punye belek dalam peti ais ternampak udang..Nak wat apa yer dgn udang ni?? dlm sibuk membebel 2 si Adib dgr apa lgi cpt2 dia jawab wat Butter Prawn.. Klu sume nak tau adib sebelum ni x mkn udang, tpi d sbbkan butter prawn akhirnya adib kalah jua..Hehe..Klu ikut adib, tiap2 ari nak butter prawn, tpi malas nak layan kolestrol 2.. Saye ni kolestrolnye dah atas pagar, last sekali cek bulan 3 ari 2.. ni belum g cek lagi..nak cek apanye makan xde pantang sume bantai..mula2 dpt result 2 jer takut2 nak mkn itu ini..Lepas sebulan wal jalan..Badan pun dah mula menambun..Bilala agaknya nak diet yer..Ish,ish,ish


Butter Prawn

15 ekor udang saiz xl ( d goreng )
3 biji kuning telor
2 tangkai daun kari
1 biji cili merah di hiris
2 ulas bwg putih di dadu halus
5 sb susu segar/cair
sedikit butter utk menumis

Mula2 gorengkan udang dgn minyak yg banyak.. Dah masak, ketepikan..Pukul kuning telur, tuang kuning telur tadi ke dlm minyak gorengan udang perlahan sambil d kacau dgn chopstik..kacau kuning telor 2 smpai garing.Angkat dan toskan.Dlm kuali yg baru, panaskan butter, tumis bwg putih smpai wangi. Masukkan daun kari, cili merah..Kemudian masukkan susu segar dan udang. Gaul sebati, ttup api.Hidangkan kedlm pinggan tuangkan kuning telur yg dah d goreng garing tadi..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan