Jumaat, 5 November 2010

Fish n Chips





Hari ni cuti sempena Deepavali utk sume penduduk d malaysia..dan seperti selalu klu cuti mmg aku pon cuti jgak.. trmasuklah, masak-memasak, mngemas, mmbasuh kain, pendek kata ape saje benda2 yg berkaitan dgn urusan umahtngga sumenye cuti..hehe
tapi ari ni lainle plak jdinye, si Adib sibok mntak nak mkn Fish n Chips, katanye nak mkn sgt2..Nak x nak buatle jgak demi kerana anak2, asben & diri sendiri..
Nak wat fish n chips xle ssah mane, yg penting rajin.. mujur masa msk menu ni asben turun dapur mnolong..Jdi fish n chips ni aku wat black paper gravy..Bkan ape x nak muak..selalunye bila nak mngoreng Fish n chips ni sesetgh resipi cuma ceup telor n serbuk roti saje.. Tapi aku wat better ckit supaya ikannye x bederai dan jdi kecut bila d goreng. So bgi sape2 yg teringin nak mkn fish n chips buatan sendiri ikutilah resipi yg d sediakan..selamat mncuba..

Fish n Chips

Bahan2nye:

4 keping ikan dowry ( bleh dpt kat mane2 pasaraya, ikan len x sesuaiii)
1 kotak serbuk roti jenama nona.( klu nak pkai sekut kering pon bleh, kisar halus/kasar ikut citarasa masing2)
lada hitam yg d kisar halus
2 ulas bawang putih d tumbuk halus
1 st serbuk pasti sedap

cuci ikan bersih2, perap dgn bwg putih tumbuk, srbuk pasti sedap dan secubit lada itam kisar.. Perap lbih kurang 1/2 jam.

Bahan2 better:

1/3 c tepung gandum
1/2 c tepung jagung
1 biji telor
1/2 c susu segar sejuk
1/2 c air
1/2 st soda bikarbonat
secubit garam

campurkan sume bhn d atas.Kacau smpai sebati

panaskan minyak penuh dlm periuk / kuali.. celupkan ikan ke dlm better dan salutkan dgn serbuk roti. Goreng dgn api perlahan..


Coslow

1 mangkuk kobis yg d sagat halus
1/2 btg carrot d potong 2 inci dan di hiris halus sperti btg mancis
4 sb susu segar/ cair
1 st susu manis
5 sb daun bawang d hiris halus
sedikit air limau nipis
mayonis secukupnya..( ikutlah citarasa masing2, nak bnyak ke ckit yer)

Gaulkan sume bhn2 coslow sehingga sebati. Simpan di dlm peti sejuk


Black paper Gravy

2 kiub pati lembu jenama knorr
3 c air
1 sb sos tomato
1 1/2 sb lada hitam kisar (halus)
1/2 biji bwg besar d dadu halus
sedikit butter utk menumis
sedikit kicap pekat
3 sb tpg gandum yg d bancuh dgn air

Panaskan butter. Tumis bwg smpai wangi. Msukkan lada hitam. Masukkan air, kiub lembu n sos tamato.Masak smpai didih.. klu warna x hitam masukkan sdikit kicap pekat. Klu x nak pon xpe.Akhir sekali masukkan bancuhan tepung kacau smpai pekat..klu masih x pekat masukkan sedikit bancuhan tepung jagung

Tiada ulasan:

Catat Ulasan